Elke dag moe? Luister naar je lijf!

Haar gezicht is dof. Zonder glans. Zonder sprankel. Ze put ergens diep van binnen naar een emmertje kracht en glimlacht professioneel naar de klant die binnen komt. Op de automatische piloot geeft ze antwoord op de vragen, terwijl haar vingers routinematig over de formulieren glijden. Als de klant weer weg is, kijkt ze leeg voor zich uit. Ze is moe. Moe in het kwadraat.

Ik ben benieuwd welke leeftijd je deze vrouw geeft tijdens het lezen.

Ze is 35 jaar. Hoe komt het toch dat je je zo ontzettend moe kunt voelen? Ook als je nog jong bent? Vermoeidheid is een symptoom bij veel aandoeningen. Het is dus altijd goed om zo’n gevoel te overleggen met de huisarts als het echt niet weg gaat. Ik spreek regelmatig mensen die na controle horen dat ze ‘gelukkig’ medisch niets mankeren. Ze hebben hun lichaam en geest lange tijd achter elkaar overbelast en zijn beetje bij beetje zo moe geworden. Als je jarenlang duizend dingen doet, niets overslaat, en intussen wel ouder wordt, dan kun je zomaar op een dag opgebruikt zijn. Terwijl je die duizend dingen doet, voel je niet altijd dat je over je grens heen gaat. Dat voel je pas naderhand.

Voorbeeld: Je gaat sporten en je voelt je fantastisch. Je geeft je tot het uiterste en je lichaam is prettig moe. Tevreden ga je naar huis. De tweede dag nadat je hebt gesport, voelen je spieren stijf en pijnlijk. Je lijf laat je nu pas weten dat je eergisteren over je grenzen bent gegaan. Gek, want je voelde je toch zo goed? “Dus ik kan maar beter niets meer doen?”, hoor ik je al zeggen.

Het is wat veel mensen overkomt: je bent in de kracht van je leven en werkt bij een heel leuk bedrijf. Als het nodig is, maak je overuren. De laatste jaren komt het alleen wel vaak voor. Je komt steeds vaker moe thuis en hebt weinig energie over om ’s avonds nog iets anders te ondernemen dan te netflixen met een zak chips. Je zoontje wil met je stoeien, maar je houdt hem wat op afstand. “Nu even niet lieverd, ik ben moe. Ik heb gewerkt.” Je hebt de energie díe je nog hebt, keihard voor jezelf nodig. Je bent je er eerst niet zo van bewust, maar je doet jezelf en je omgeving tekort.

Hoe eerder je je bewust bent van je energie en je behoeften, hoe beter je de manier waarop je wordt belast kunt doseren, thuis en op je werk. Zo voorkom je over- όf onderbelasting, wat ook vermoeidheid kan geven. Wil je nog lang gezond en met plezier leven én werken? Zorg voor jezelf is het motto, zo denk je aan de lange termijn. Volg een training bij Het LijfLab en experimenteer met jouw eigen gebruiksaanwijzing. Wil je weten hoe we dat doen? Kom dan bij ons kijken op de introductiedag 29 september 2017. Voor informatie stuur je een bericht naar info@hetlijflab.nl.

Marianne Landman
Coach/trainer
Het LijfLab