Het heilige wachten; over loslaten en overgave

Kan je je een situatie in je leven voor de geest halen die je niet onder controle had? Waarin geen enkele van je strategieën leek te werken? En hoe voelde je je toen? Wat deed je?

Ik moet denken aan een situatie in mijn jeugd met vrienden in een zeilboot tijdens een plotselinge onweersbui met heftige rukwinden. We raakten het roer kwijt en konden niet anders dan onszelf naar de dam laten drijven. Dat was een moment van overgave, alles wat we probeerden, maar niets hielp. We raakten aan lagerwal.

Tara Brach verhaalt in haar boek ‘Het leven liefhebben door acceptatie’ over piloten die op grote hoogte moesten gaan vliegen, waar, door de andere atmosfeer een vliegtuig kon gaan tuimelen. Per toeval ontdekte men, doordat een pilot buitenwesten raakte, dat de beste manier om hier doorheen te komen was: niets doen, het stuur loslaten. Niets doen gaat recht tegen onze overlevingsinstincten in, maar is dan wel de oplossing.

In rust, afwachten, overgave… Ik kan je wel vertellen dat ik dat toen daar in die zeilboot niet zo kon voelen, druk als ik was om te proberen nog iets te veranderen. Ik ben zelfs nog overboord gesprongen om het jacht los te duwen.

En zo zijn we in het dagelijks leven vaak ook voortdurend in beweging. Plannen maken, zorgen maken, altijd maar doenerig. Telkens bezig om iets te bereiken, iets te veranderen, pogingen om alles te hanteren. Laat jij dan wel eens even het stuurwiel los? Of blijf je steeds als kapitein aan het roer? Hoe zou het zijn als je gewoon eens een keertje heel bewust even stopt?

In de trainingen van Het LijfLab noemen we dat een Time-In. Een korte pauze waarbij je je werkzaamheden of gedachten onderbreekt en even afstand neemt. Weer even bij jezelf komt. In de Franciscaner woongemeenschap waar ik eens een rondleiding kreeg hadden ze daar ook een manier voor gevonden. Tijdens het tuinieren luidde iemand ieder kwartier de bel. Het gereedschap werd neergelegd en je stond even stil.

Wanneer je een pauze neemt, ben je volledig aanwezig, aandachtig. Je gaat voelen wat er in je om gaat, door welke behoeften en angsten je wordt voortgedreven. Na de Time-In ga je anders verder. Je merkt dat er meer tegenwoordigheid van geest is.

Kan je je voorstellen hoe waardevol deze kleine pauzes tussendoor kunnen zijn? En gun je jezelf deze pauzes ook? Een paar diepe bewuste ademhalingen voordat je wegrijdt met je auto. Een momentje stilstaan bij een sneeuwklokje. Een keer heel bewust uitrekken wanneer je een tijd achter de computer zit. Voel wat er in je leeft, ga het niet uit de weg. En doe het vooral op het moment dat je denkt dat je er absoluut geen tijd voor hebt!

Wil je ervaren wat een Time-In jou brengt, kom dan naar onze Grote Time-In dag op zondag 27 mei in Driebergen. Als je je nu alvast inschrijft, ben je gegarandeerd van een plekje.

Ik wens je veel Time-Ins!

Berna van der Heide
Het LijfLab