Hoe zorg je beter voor jezelf met de Stormvloedkering?

Je had ons moeten zien zitten vorig jaar: de flapover tot in de uiterste hoeken volgeschreven in allerlei kleuren, fanatiek op de punt van onze stoel en elkaar enthousiast aanvullend met woorden en ideeёn. Een bruisende bende. We waren op zoek naar een naam voor de methode die we hadden bedacht om te kunnen meten ‘Hoe het met je is’: fysiek, mentaal, in relatie tot anderen en qua zingeving.

“Deze methode is net een soort Deltaplan. Het biedt je bescherming in het leven.”, bedacht Berna peinzend. “Als de Hondsbossche Zeewering…”, vulde ik haar aan. Als Noord-Hollandse groeide ik op met deze dijk, die is gebouwd nadat een stormvloed in de Middeleeuwen door de duinen brak. “Of… als een stormvloedkering!” Berna keek me triomfantelijk aan en ik snapte meteen wat ze bedoelde. De Oosterscheldekering in Zeeland, waar Berna is geboren, heeft namelijk sluisdeuren. Daarmee kunnen we onze veiligheid ten opzichte van de zee (dynamisch) beïnvloeden.

We zijn geboren aan de Hollandse kust en voelen allebei die verbondenheid met de zee. Voor ons staat de zee symbool voor ruimte, beweging, vrijheid. Heerlijk om in te zwemmen en om op te varen. Maar als je niet de juiste maatregelen neemt, kan de zee het land overspoelen. Kustbewoners hebben de zee altijd heel serieus genomen. Zo staat de zee ook voor wat ons kan overkomen in het leven. Als je niet wil worden overspoeld door de dingen die veel moeite kosten of door tegenslagen en teleurstellingen, dan moet je je voorbereiden.

Inmiddels gebruiken we de Stormvloedkering, of verkort SVK, onder andere bij onze training ‘Levenswerk’ en bij het coachen. Niet alleen kun je met behulp van vragen meten hoe hoog jouw sluisdeuren zijn en dus of ze voldoende beschermen. Je maakt ook een plan hoe je de doelen waar de sluisdeuren voor staan, kunt bereiken. Deze meting kun je op elk moment van je leven doen. Na verloop van tijd wordt het een manier van denken en check je even snel je ‘stormvloedkering’ om te weten wat je te doen staat.

Wil je weten hoe het werkt? Waar de verschillende betekenissen van de sluisdeuren voor staan? Dat mensen over de hele wereld, die trouw zijn aan deze belangrijke facetten van hun leven, heel vitaal en tevreden oud worden? Meld je dan aan voor de introductie-avonden “Wat brengt de Stormvloedkering jou?” en kom ervaren hoe je je hoofd boven water houdt en je voeten droog.

Marianne Landman

Het LijfLab