In je midden zijn door meditatie

HetLijfLab-In-je-midden-zijn-door-meditatie

Tijdens de vakantie las ik in één van mijn boeken: “Meditatie komt van het Latijnse woord meditari. Meditari betekent letterlijk: naar het midden bewogen worden”. Dit zette mij aan het denken over wat mediteren voor mij betekent.

De dagen dat ik aan de Italiaanse kust zit (we hebben zowaar een redelijk rustig stukje gevonden), ga ik ’s morgens voor mijn yogabeoefening en meditatie aan de vloedlijn zitten. Het is weliswaar een kiezelstrand, maar mijn matje vangt de ergste hobbels op. Het is fijn om hier te zitten ondanks of dankzij de constante beweging en geluiden van de flinke golven die omslaan op het keienstrand en het geluid van de zich steeds verplaatsende kiezels. Eigenlijk een hoop herrie en mijn dochter vraagt zich dan ook af wat er zo rustgevend aan kan zijn. Ik bedenk dat het voor de meditatie in wezen niet uit maakt of je op een rustige plek zit. Het gaat erom dat je bij jezelf bent, gecentreerd, ofwel in je eigen midden bent. Als dat het geval is kan je overal zitten. Wat er ook om je heen gebeurt, je blijft bij jezelf. En als iets je toch uit balans haalt, dan veer je terug naar dit midden. Dat is waar mediteren voor mij om gaat; telkens weer oefenen om in mijn centrum te zijn. Door dit zo te oefenen bouw ik veerkracht op en lukt het om ook in het dagelijks leven met alles wat op mij af komt telkens weer mijn midden terug te vinden, mijn basis. Vanuit dit midden is het mogelijk om in de wereld te zijn en tegelijk in contact met mijzelf te blijven. Te blijven voelen wat goed is voor mij. Dat is wat mediteren voor mij betekent. En waar ik mijn meditatie beoefen, dat maakt in principe niet uit, maar zo in de vroege ochtend aan de Italiaanse kust, in contact met de elementen. Ja, dat is natuurlijk wel een toplocatie.

Een leuke oefening op het hobbelige kiezelstrand bij de golven is de boomhouding uit de yoga. Ik sta op één been en hou balans door in mijn midden te blijven. De golven die geheel in hun eigen ritme en met hun eigen wisselende kracht aankomen rollen maken het de uitdaging om toch steeds bij mijzelf te blijven. Wanneer er een vroege kanoër voorbij komt ben ik afgeleid, weg balans…

Berna van der Heide
Het LijfLab