De sciencefictionfilm Blade Runner uit 1982 (met Nederlands acteur Rutger Hauer o.a.) speelt zich af in Los Angeles in 2019. De wereld is in verval geraakt door vervuiling en overbevolking. Ik zit naar deze klassieker te kijken en bedenk me ineens dat het gelukkig nogal meevalt nu het echt bijna 2019 is. Toch zijn er > Lees meer..
LabBlog
Hoe zorg je beter voor jezelf met de Stormvloedkering?
Je had ons moeten zien zitten vorig jaar: de flapover tot in de uiterste hoeken volgeschreven in allerlei kleuren, fanatiek op de punt van onze stoel en elkaar enthousiast aanvullend met woorden en ideeёn. Een bruisende bende. We waren op zoek naar een naam voor de methode die we hadden bedacht om te kunnen meten > Lees meer..
Wat stilte met je doet
Soms voelt het of stilte er niet mag zijn, opgevuld lijkt te moeten worden met geluiden. De grasmaaier van een buurman, een dreunende beat uit een voorbij rijdende auto, een vriend die maar blijft doorpraten over ditjes en datjes. Soms lijkt het wel of we bang zijn voor de stilte. Alweer wat jaren terug deden > Lees meer..
Het heilige wachten; over loslaten en overgave
Kan je je een situatie in je leven voor de geest halen die je niet onder controle had? Waarin geen enkele van je strategieën leek te werken? En hoe voelde je je toen? Wat deed je? Ik moet denken aan een situatie in mijn jeugd met vrienden in een zeilboot tijdens een plotselinge onweersbui met > Lees meer..
Vergeven en vergeten, deel 4: Hoe kun je beginnen met vergeven?
“Vergeving is een cadeau dat je jezelf geeft.” -Hank Heijn- Hoe kun je beginnen een ander te vergeven? Stap 1: Je kunt gaan vergeven als je echt gehoord en gezien bent als slachtoffer en de pijn die je is aangedaan is erkend. Dat hoeft niet door de ‘dader’ te zijn. Het kan ook zijn door > Lees meer..
Vergeven en vergeten, deel 3: Wanneer zijn we zover dat we willen vergeven
Vergeven om te vergeten Wat mag vergeven worden en wat niet? Kan iets te groot zijn om te kunnen worden vergeven? Is vergeven hetzelfde als iets goed vinden, goed praten? Wij mensen kunnen gekwetst worden door veel dingen, gevoelige wezens als we zijn. Het kan gaan om een nare opmerking van een buurvrouw, een familielid > Lees meer..
Vergeven en vergeten, deel 2: Jezelf niet vergeven
Waarom zou je jezelf niet vergeven? Wanneer je heel kritisch bent naar jezelf, hoor je soms van de mensen om je heen: “Je moet niet zo streng zijn voor jezelf.” Je kijkt naar je eigen ‘fouten’ met een strenge blik, waarbij waarschijnlijk ook gedachten van straf en schuld meespelen. Veel mensen zijn opgegroeid in een > Lees meer..
Vergeven en vergeten, deel 1: Niet vergeven van anderen
“Niet vergeven, niet vergeten: wat doet dat met je? [uit blog Het Lijflab januari 2018] Conflicten en trauma’s werken soms keihard in op onze gedachten, gevoelens en gezondheid. We zijn dan zo bezig met de schuldenaar en ons gelijk, of met onze eigen schuld, dat we bijna vergeten welke intense uitwerking het op ons heeft. > Lees meer..
Zelfacceptatie
“Ik kan pas veranderen wanneer ik mijzelf volledig accepteer zoals ik ben” – Carl Rogers – Eén zo’n zinnetje zegt meer dan een hele blog… Om jezelf te kunnen accepteren mag je eerst ontdekken wie jij ten diepste bent. Dit gaat over eigenheid; als je ontdekt wie je bent, dan kun je daar ook steeds > Lees meer..
Niet vergeven, niet vergeten: wat doet dat met je?
“Ik ben niets vergeten!”, zegt hij feller dan hij misschien had gewild. Hij bedoelt het echter wel krachtig. Hij wil zeggen dat hij nog sterk is, dat hij het er nog steeds niet mee eens is, na al die jaren. Dat hij niet opgeeft om te vechten voor wat recht en juist is. Hij vecht > Lees meer..