Lekker bezig: Preventief in 2019

De sciencefictionfilm Blade Runner uit 1982 (met Nederlands acteur Rutger Hauer o.a.) speelt zich af in Los Angeles in 2019. De wereld is in verval geraakt door vervuiling en overbevolking. Ik zit naar deze klassieker te kijken en bedenk me ineens dat het gelukkig nogal meevalt nu het echt bijna 2019 is. Toch zijn er ook delen waarheid geworden. Hadden we dingen kunnen voorkomen, toen we naar deze film keken in 1982?

Hoe komt het dat we soms gewaarschuwd worden voor dingen en we er toch voor kiezen om er niet naar te luisteren? Het woord ‘preventie’ komt tegenwoordig vaak voorbij. Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal.

Een paar weken geleden liep ik door het bos bij Bergen (NH). Toen ik op een uitkijkpunt boven op de duinen om me heen stond te kijken, zag ik in de verte Het Zeehuis, voorheen Het Russenduin, in Bergen aan Zee. Van eind jaren ’20 tot 1970 was dit het Bio Vacantieoord voor ‘bleekneusjes’. Stadskinderen met een zwakke gezondheid mochten hier aansterken aan zee, in de frisse lucht. Goed eten, lekker slapen en in de buitenlucht spelen en lichamelijke oefeningen doen: allemaal preventief, zodat het later sterke en gezonde mensen zouden kunnen worden.

In 2018 zijn dit soort oorden vaak plaatsen waar we naar retraites gaan. We brengen dagen in stilte door en genieten van de frisse buitenlucht om bij te komen van onze drukke banen, gezinsperikelen, burn-out en andere gevolgen van overbelasting. We kopen tijd en een plek om letterlijk op adem te komen.

In het nieuwe jaar, op 26 januari 2019 om precies te zijn, start bij Het LijfLab de basistraining SVK. Deze methodiek, met als metafoor de Stormvloedkering, is bedoeld om te voorkomen dat je overbelast raakt door goed voor jezelf te zorgen op elk vlak: fysiek, mentaal en relationeel. Op 23 februari -en 30 maart 2019 volgt de masterclass waarbij een verdiepingsslag wordt gemaakt om tot een concreet persoonlijk plan te komen.

Wat ga jij doen? Hoe kijk jij over 30 of 40 jaar terug naar jezelf? Zeg je dan “Had ik toen maar…” of schrijf je je in voor de Basistraining” of de Masterclass”.

Marianne Landman Het LijfLab