Kan je leven zonder vertrouwen?

Als ik het nieuws lees, verhalen om mee heen hoor, dan roept dat wel eens de vraag op ‘wat of wie kun je nog vertrouwen?’ We schaffen alarmsystemen aan, zetten camera’s in en om ons huis, voeren controles uit. We bouwen zekerheden in, halen diploma’s, certificaten, bewijzen van ons kunnen. Het is allemaal gebaseerd op wantrouwen en achter dat wantrouwen schuilt angst. Wil jij zo leven? Geleid worden door angst?

Mijn dochter ontdekt in de vroege ochtend dat haar gymtas kwijt is. Waarschijnlijk verloren ergens op de fiets tussen school en huis. Er is onrust, verdriet, stress, terwijl ze ook een belangrijke toets heeft vandaag. Kun je op zo’n moment vertrouwen? Vertrouwen dat het weer goed komt? Vertrouwen gaat over loslaten, het lost zich wel weer op. Misschien niet op de manier als je zou willen, maar het lost zich op. Vertrouwen is niet hetzelfde als nonchalance.

Een paar jaar geleden brak ik mijn arm en ineens kon ik mijn zoontje niet meer naar school brengen. Eigenlijk vond ik hem nog te jong om het hele stuk alleen te fietsen, maar het was overmacht. Ik moest het loslaten en liet hem gaan. Toen zag ik dat het vertrouwen en de erkenning hem juist steun gaven en hem lieten groeien in kracht en zelfstandigheid, omdat hij verantwoordelijkheid kon nemen voor zichzelf. Vertrouwen geven is een geschenk.

Natuurlijk is vertrouwen schenken niet altijd makkelijk. Iedereen heeft wel ervaringen dat je vertrouwen is beschaamd. Dat je bent beschadigd en daardoor op je hoede bent. Toch is vertrouwen een universele behoefte om te kunnen leven. Een pasgeboren baby is helemaal vol vertrouwen, vol overgave geeft hij zich over aan zijn verzorgers. Kan ook niet anders. Dit vermogen om te vertrouwen heb je altijd in je, dat raak je niet kwijt, welke ervaringen je ook hebt gehad in je leven. En je hebt altijd zelf de keuze om terug te grijpen op dit vermogen om te vertrouwen. Je zou kunnen zeggen: je bent nooit te oud om (weer) te leren vertrouwen…

Hoe is het met jouw vertrouwen in anderen? Met het vertrouwen in jezelf? En met je vertrouwen in het leven?

Heb jij al een kijkje genomen op onze website om te zien wat Het LijfLab biedt?
www.hetlijflab.nl
Berna van der Heide