Naar binnen keren

Sinds een week of twee kruipt onze kat op de stoelen onder de eettafel. Normaal zit ze het liefst op een kussentje op de bank, of voor het raam. Het valt op dat ze zich terugtrekt, meer binnen is en als het ware een donker holletje zoekt om te kunnen slapen.

Eigenlijk geeft ze hiermee precies aan wat past bij deze tijd van het jaar. De dagen worden korter en het is een natuurlijk proces om te verstillen. Kijk maar om je heen in de natuur; de bomen verliezen hun bladeren en de sapstroom komt tot stilstand. De natuur laat los, keert naar binnen en bereidt zich voor op straks een nieuwe explosie van energie.

En wat doe jij? Ben jij je bewust van dit gevoel? Sommige mensen voelen zich in deze tijd wat somber of vermoeid. Heb je ook de neiging om meer naar binnen te keren, minder naar buiten gericht te zijn? Gewoon lekker met je boek bij de kachel. Ik voel het wel en probeer mezelf dat ook te gunnen. Tegelijkertijd ben ik mij er van bewust dat onze maatschappij hierin niet meebeweegt. Alles gaat door, we zijn tenslotte net weer lekker op gang na de zomervakantie. We doen er zelfs nog een schepje bovenop: een eindsprintje naar de kerstvakantie toe, uitgebreid inkopen doen voor de Sinterklaas en de Kerst. Misschien met de hoop straks met de kerstdagen wat tijd voor bezinning te vinden? Of zijn we dan weer druk met kerstdiner, vrienden, familie, omdat de commercie ons doet geloven dat dat hoort? Natuurlijk, het is ook heel fijn om tijd en aandacht voor elkaar te hebben. Toch wens ik je dat je juist de komende tijd ook rust kunt vinden om bij jezelf te komen. Tijd die nodig is om je te bezinnen en op te laden, om straks in het voorjaar weer vol energie tot bloei te komen.

Het thema van de meditatieavond die gepland staat bij YourBalance in Tiel op 1 december gaat hierover: ‘thuiskomen’. Wil je echt helemaal thuiskomen bij jezelf dan nodig ik je uit voor de grote Time-In dag van Het LijfLab op 20 januari 2018. Een hele dag in stilte. We zitten die dag echt niet de hele tijd stil op een matje te mediteren. Het wordt een gevarieerd programma, waardoor je in de loop van de dag steeds dieper landt in jezelf.

Gun het jezelf en geef je op…..

Berna van der Heide

Het LijfLab

De grote Time-In (stiltedag)