Vakantietijd, tijd voor bezinning en nieuwe inspiratie

De schoolvakantie is hier begonnen en in mijn agenda is deze week veel meer ruimte. Dit heeft zijn effect op mij; in mijn hoofd ervaar ik ook meer ruimte, doordat er nu tijd is om de dingen te laten bezinken; ze vallen op hun plek. Er ontstaat helderheid en in die helderheid beginnen nieuwe ideeën op te ploppen; ruimte voor inspiratie en bezinning.

Jezelf die ruimte gunnen om nieuwe inspiratie op te doen, maar ook je te kunnen bezinnen op waar je staat in het leven is zo belangrijk. Het is de aanzet tot keuzes en helpt je om dat te doen wat goed voelt voor jou. Het is hoog nodig om je staande te kunnen houden in de vaart van het leven.

Ik herinner mij nog goed mijn zwangerschapsverlof voor de geboorte van onze tweede dochter. Ook dat bleek een tijd van bezinning. Naarmate de weken vorderden werd mij steeds duidelijker dat ik een keuze ging maken. Dat de manier waarop ik mijn leven leefde niet meer bij mij paste. Tot die tijd was ik maar door gegaan met het in de lucht houden van de diverse schoteltjes op mijn werk met daarnaast een jong gezin. De stress van het in de file staan en hopen nog op tijd bij de oppas te kunnen zijn. De frustratie van het werk waarin je je ambities niet waar kon maken, omdat je er niet genoeg tijd voor kon vinden. De avonden dat je de kleine naar bed had gebracht en toch de werkmail nog maar opende. Op een dag zag ik mijzelf vanuit een helicopterview lopen met mijn laptop en werktas, luiertas, kind in de kinderwagen, gehaast voortduwend. In een flits kwam in mij op: ‘die is gek…’

Ik voel me nog steeds dankbaar voor de bezinningstijd die mij gegund is met dat verlof, want anders was ik doorgegaan en ik zie nu waar ik op af stevende; burn-out. Ik geloof niet dat ik destijds dit woord al kende, laat staan dat ik het gevoel had dat mij dat zou kunnen overkomen. Nu zie ik dat ik er aardig naar op weg was. Het inzicht dat ik kreeg over mijzelf heeft mij geholpen om op tijd te kiezen voor mijzelf, om goed voor mijzelf te gaan zorgen en vooral keuzes te maken in mijn leven.

Dat het verstrekkende gevolgen had kon ik toen nog niet overzien. In de ruimte ontstonden inzichten en ik werd mij er bewust van dat ik écht een andere koers ging varen. Ook heb ik geleerd naar mijn gevoel te luisteren en daar naar te handelen. Mijn oude werk heb ik uiteindelijk vaarwel gezegd en stapje voor stapje ben ik gaan doen wat écht bij mij past. Ik ben mijn hart gaan volgen en gun mijzelf met regelmaat opnieuw de ruimte voor bezinning en nieuwe inspiratie.

Tijd voor bezinning hoeft natuurlijk niet gelijk tot het opzeggen van je baan te leiden. Kleine aanpassingen waardoor je plezier houdt in je werk, waardoor je energie houdt om je werk vol te kunnen houden zijn misschien voor jou al voldoende. Alleen al zicht op waar je staat en hoe dat is voor jou. Dat is wat ik je gun deze zomer, zodat je straks weer vol energie en inspiratie aan de slag kunt met dat wat bij jou past.

Ik wens je veel ruimte deze zomer!
Berna van der Heide
Het LijfLab
Waar je experimenteert met jouw eigen gebruiksaanwijzing