Vergeven en vergeten, deel 4: Hoe kun je beginnen met vergeven?

“Vergeving is een cadeau dat je jezelf geeft.”

-Hank Heijn- 

 Hoe kun je beginnen een ander te vergeven?

Stap 1: Je kunt gaan vergeven als je echt gehoord en gezien bent als slachtoffer en de pijn die je is aangedaan is erkend. Dat hoeft niet door de ‘dader’ te zijn. Het kan ook zijn door iemand die echt naar je luistert en je begrijpt.

Stap 2: Je zegt ‘nee dankjewel’ tegen je pijnverhaal, je aanval- en verdedigingsgedachten, je verwijten en beschuldigingen, je grieven, je haat, wrok en wraak, je slachtofferschap. Je zegt ‘nee’ tegen de gedachte waarin wat je pijn heeft gedaan, keer op keer wordt herhaald. Je zet de ‘repeat’-knop uit en daarmee stopt de film. Je zegt volmondig ‘ja’ tegen je leven, je toekomst.

Stap 3: Ons ego kijkt altijd naar buiten, naar de ander: “Als die ander nu maar anders was geweest, anders had gedaan, rekening met me had gehouden etc. dan was ik gelukkig geweest.” Onze fysieke ogen kijken ook altijd naar buiten, op zoek naar wie schuldig is aan ons ongeluk. Dit geeft ons een schijngevoel van veiligheid. Je begint te vergeven als je gaat begrijpen dat de grote verandering binnen in jou plaatsvindt. Jij bent degene die deze gedachten kunt stoppen. Wacht niet op een ander, maar maak zelf jouw leven beter.

Stap 4: Als je ontdekt dat jij degene bent die jezelf kan verlossen van het vastzitten in een herinnering, dan is alleen een beetje bereidheid nodig om tot het begin van vergeving te komen. Daarmee doe je niets af aan het onrecht dat je is aangedaan, maar je tilt jezelf er bovenuit. Je bevrijdt jezelf van de last op je schouders.

Actie = Reactie, krachten treden altijd in paren op. Je moet iets loslaten om vooruit te komen.

-3e Wet van Newton-

Vergeving en compassie vanuit het Boeddhisme  In alle religies is vergeving een belangrijk onderwerp. In het Boeddhisme mediteer je met compassie voor jezelf en anderen:

  1. Je vraagt de ander om jou te vergeven
  2. Je stelt je open voor de mogelijkheid dat je vergeving wordt geschonken
  3. Je vergeeft jezelf, iets waar je zelf niet tevreden of zelfs ongelukkig over bent
  4. Je vergeeft de ander

Vergeven en vergeten: het is een andere levensenergie en geeft een ander gevoel in je lijf, in je hoofd. Positief en vrij van de belasting van boosheid, angst of verdriet. Je kunt er ver vanaf zijn, maar je kunt ook op weg zijn om te vergeven en te vergeten, in je eigen tempo. Iedereen maakt daarin eigen keuzes die in het moment passen. Het is goed om te merken dat alle fases van het proces belangrijk zijn. Ze dragen bij aan het helen van het gekwetst zijn. Ze dragen bij aan een wereld waarin we liefdevoller met elkaar samen leven.    

Vergeven is het kenmerk van de sterken. 

-M. Ghandi-

Marianne Landman, Het Lijflab 

Bronvermelding: Ingangen tot Een cursus in wonderen, Willem Glaudemans / Het leven liefhebben door acceptatie, Tara Brach / Vier vragen die je leven veranderen, Byron Katie.