Niet vergeven, niet vergeten: wat doet dat met je?

“Ik ben niets vergeten!”, zegt hij feller dan hij misschien had gewild. Hij bedoelt het echter wel krachtig. Hij wil zeggen dat hij nog sterk is, dat hij het er nog steeds niet mee eens is, na al die jaren. Dat hij niet opgeeft om te vechten voor wat recht en juist is.

Hij vecht vandaag de dag eigenlijk voor iets anders, namelijk voor zijn gezondheid. Hij werkt halve dagen, omdat hij veel stress in zijn lijf voelt. Bovendien razen zijn gedachten maar voort, hij is er doodmoe van. Hij wil weer de oude worden.

Er is alleen iets gebeurd dat tussen hem en zijn herstel in staat. Het is sterker dan hijzelf: het is de herinnering aan iets wat lang geleden is gebeurd, maar dat hem tot op de dag van vandaag bepaalt bij alles wat hij doet. Na het overlijden van zijn ouders heeft zijn broer hem financieel benadeeld bij de erfenis. Door een slimme zet heeft hij van zijn verdriet misbruik gemaakt en hem een handtekening laten zetten die hij nu nog betreurt. Zijn boze gezicht spreekt boekdelen. Hij wil zijn broer nooit meer zien.

We hebben allemaal wel pijnlijke herinneringen aan momenten waarop we zijn gekwetst. Het kan gaan om een onnodig harde opmerking van een ouder, en soms ook is het veel erger, erger dan iemand kan bedenken. Vergeven lijkt in het laatste geval onmogelijk. Hoe kun je iemand vergeven die je allerliefste heeft vermoord of je moedwillig jarenlang pijn heeft gedaan? Soms is het zo duidelijk ‘fout’. Hoe kun je zo iemand vergeven? Laat staan dat jíj degene bent die een ander heeft gekwetst: hoe kun je jezelf dan vergeven? Je moet elke dag met jezelf leven…

Conflicten en trauma’s werken soms keihard in op onze gedachten, gevoelens en gezondheid. We zijn dan zo bezig met de schuldenaar en ons gelijk, of met onze eigen schuld, dat we bijna vergeten welke intense uitwerking het op ons heeft. Wat is precies de reden dat we niet willen of kunnen vergeven? Wat doet het eigenlijk met ons als we niet vergeven?

Vergeving kun je niet afdwingen. Ook niet bij jezelf. Maar er gebeurt iets wonderlijks als je alleen al een héél klein beetje bereidwilligheid tot vergeving kunt voelen…

Zaterdag 3 februari 2018 verzorgt Het Lijflab de verdiepingsles Vergeving & Acceptatie bij YourBalance in Tiel. Met behulp van yoga, meditatie en haptonomie kijken we naar vergeven en accepteren, terwijl je bij jezelf kunt onderzoeken hoe het voor jou is.

14 januari 2018
Marianne Landman
Het Lijflab